HALVÉDELEM - kadarcsito.hu

KSHE
Tartalomhoz ugrás
HALVÉDELEM:

A horgászengedély megszerzésével, nem csak jogokat szerzel, kötelezettségeid is lesznek, amit sokan elfelejtenek, ennek egyik fontos része a halvédelem. Attól, hogy jogod van egy halat elvinni, kötelességed őt a horgászat befejezéséig kíméletesen, élve tárolni, és a horgászat végén kíméletesen leölni. Azért, mert hazaviszed, nem kell előtte vergődni hagyni a stégen, vagy két méterről a szákba dobni, mert úgyis elviszed. Bánj vele horgászhoz méltó módon, ezzel sok negatív hangtól megóvhatod magadat és családodat.
 
Ha sikerült egy szép halat fognod (függetlenül attól, hogy mi lesz a sorsa) szeretnéd megörökíteni az emléket és hogy másoknak is megmutasd, néhány dolgot jó, ha szem előtt tartasz:
 
Halvédelem tanácsok:
Használj pontymatracot, pontybölcsőt és ne csak a pontyoknál, vagy nagyobb testű halaknál!
Egy matracot, már kb. 2000 forintért lehet kapni és ITT a Kadarcsi Horgásztavon is kötelező a használata!
 
A pontymatracot, pontybölcsőt mindig vizezd be, mielőtt rátennéd a halat!
 
A halakat ne tartsd indokolatlanul sokáig a parton, különösen a forró nyári vagy a hideg téli napokon!
Inkább kevesebb képet készíts, vagy olyan esetben ha a halat nem tudod lenyugtatni, azonnal engedd vissza, mint hogy kárt okozz bennük!

A keszegfélék, kárászok, és egyéb apróhalak is ugyanolyan halak, mint a ponty, az amur, vagy más nagytestű halak, csak nem nőnek akkorára. Bánj velük is kíméletesen, NE két méterről dobd őket vissza, mert ”ez csak egy keszeg”!

A halakat, fertőtlenítés után, minden esetben a matracról, úgy hogy a stég közvetlen széléhez viszed a hallal együtt, kézzel, óvatosan alacsonyan emelve, nem dobva helyezd vissza. Vagy a vízre teszed a matracot és onnan csúsztasd vissza a vízbe. Ha halmérlegelőt használsz, a halat a mérlegelővel vízbe téve kíméletesen engedd vissza!
Hal vissza engedése pontymatracról
Hal vissza engedése mérlegelő zsákból
Hal vissza engedése pontybölcsőből kézzel
A felszerelésről:
Horog, felszerelés:
Körültekintően válaszd meg a horog méretét, típusát. A kisebb horog nem csak kisebb sebet üt, de kapásaink számát is jelentősen tudja növelni. Ha még nem próbáltad, próbáld ki a szakáll nélküli horgokat, amivel a legkisebb sérülést okozod a halnak és nem fog neked a merítő hálóba sem beleakadni! Természetesen az indokolatlan sérülések elkerülése érdekében elengedhetetlen a jól beállított fék és a megfelelően összeállított felszerelés, valamint a kíméletes fárasztás.
 
Fáraszd a halat, és ne csörlőzd!
Ne tanítsd meg a halakat a vízen síelni, még ha a felszerelésed erőssége ezt lehetővé is teszi!

Merítő háló:
Olyan merítőhálót használj, ami sűrű szövésű!
A ritka szövésű merítő háló a nagytestű halak, de a kisebb testű halak uszonyait szétvágják.

Használj fertőtlenítőt!
Egy kis beruházással segíthetsz a halakon. A fertőtlenítőt nem csak a horog ütötte seb ellátására használhatod, hanem az egyéb sérülések kezelésére is. Ha lefertőtlenítesz egy sebet a halon, akár az életét is megmentheted vele.

Ha hazaviszed a zsákmányt, köteles vagy őket a horgászat végéig megfelelő méretű szákban élve, vízben tartani! A horgászat végén pedig gyorsan és kíméletesen öld le őket, ne kelljen hazáig fulladozniuk, vergődniük egy vödörben, vagy szatyorban.
Hal fertőtlenítése
Megfelelő méretü merítőszák
Szakáll nélküli horog
Hal fotózása, hogyan fotózd a halat:
A halat mindig két kézzel, biztosan fogd meg! Ha nem vagy biztos abban, hogy meg tudod fogni anélkül, hogy leejtenéd, mert nehéz, vagy nem fárasztottad ki eléggé, ne emeld fel! Készíts róla a matracon fotót. Hidd el, ha elmondod, hogy azért nem emelted fel, mert féltél, hogy baja esik, senki sem fog megszólni érte!

Országos Horgászrend, Horgászetikai szabályok 61. pontja.
Így szól:
“61. A horgászfotók elkészítésekor ügyelni kell arra, hogy esztétikus, a hal megbecsülését is kifejező fényképek készüljenek el. A helyes fotón a háttér a víz és a vízpart természeti környezete, ahol belógó, szétdobált felszerelés, cigaretta, étel és ital, kéztörlő rongy, szemét nem látható. A horgász a halat lehetőleg térdelve, féltérden vagy guggolva; mellmagasságban és vízszintesen a halbölcső, vagy halpaplan felett tartja, de a fényképen a halvédelmi eszköz lehetőleg csak részlegesen legyen látható. A hal objektív felé történő „kitartása” nem esztétikus, a helyes távolság a súly megtartását is segítő félkarnyi. A hal legyen tiszta, így a sarat, fűszálakat, nyálkát, esetleges vért friss vízzel le kell öblíteni róla. Célszerű több fotót is elkészíteni, hogy a pislogás és/vagy a hal mozgásai kiküszöbölhetők legyenek. Nem készülhet etikus fotó cigarettával a szájban, vagy a halat ronggyal megfogva. Napsütésnél ügyelni kell arra is, hogy vaku használata nélkül a sapkát viselő horgász arca leárnyékolt marad. A fotózás során fokozottan ügyelni kell a halak kíméletes kezelésére, mozgatására, mert a nagy példányok leejtésre, nyomásra az átlagos méretű halaktól sokkal érzékenyebbek. A legfontosabb a hal védelme, ha a szakszerű gyors fotózás nem biztosítható, akkor a halat haladéktalanul vissza kell engedni. “
Hal helyes fogása fényképezéshe
Hal helyes fogása fényképezésnél
Ponty helyes tartása fényképezésnél
Ponty helyes tartása fényképezésnél
Ponty helyes tartása fényképezésnél
Soha ne nyúlj a hal kopoltyújába!
Ha belenyúlsz, jó eséllyel sérülést okozol neki, ezzel hosszú szenvedés utáni elpusztulásra ítéled. Ezt senki nem szeretné.
 
Ne állj fel a hallal! A fotót vagy guggoló, vagy térdelő helyzetben készítsd!
Hidd el, ha esetleg kicsúszik, kiugrik a kezedből nem mindegy, hogy életed hala másfél méterről, vagy 25 centiről esik le a matracra. Utóbbi esetben valószínűleg le tudod reagálni és elkerülheted a sérülést. Ez mindenkivel előfordulhat, veled is, velem is, bárkivel. Ha nem állsz, sokkal kisebb az esélye annak, hogy maradandó károsodást okozz a halnak! Ha meg is ugrik a hal, magad felé próbáld fordítani és úgy lehelyezni a matracra, bölcsőbe, lehetőleg ne előre dobd el, engedd el. Nem katasztrófa, ha a ruhád esetleg halas lesz, nem bálba jöttél és ki lehet majd mosni.

Szigorúan TILOS a halak bármilyen módszerrel való megjelölése, esetleges csonkítása!
Sajnos van olyan horgásznak nem nevezhető személy, aki valamilyen csonkítással, jelöléssel tesz ismertető jelet a halra. Ez a cselekmény nem csak TILOS, hanem büntetőjogi fellelőséget von maga után!

Ügyelj a fotó hátterére!
A háttér legyen a vízpart, vagy ha a fényviszonyok ezt nem teszik lehetővé, olyan rész, ami egyértelművé teszi, hogy vízparton készült a fotó. Semmi gond nincs azzal, ha elfogyasztod a halat, de tiszteld meg azzal zsákmányod, hogy egy igazán szép fotót készítesz róla élve. Ezek apró dolgok, de a kép egyrészt sokkal több örömet fog okozni a későbbiekben, és a nem túl finom kritikákat is elkerülheted velük.
Ponty helyes tartása fényképezésnél
Ponty helyes tartása fényképezésnél
Ponty helyes tartása fényképezésnél
Ponty helyes tartása fényképezésnél
Ponty helyes tartása fényképezésnél
Ponty helyes tartása fényképezésnél
Még egy fontos dolog C&R!
Catch & Release, azaz “Fogd meg és engedd vissza!”.
A világban, Európában és egyre több horgászvizen nálunk, Magyarországon is már elterjedt, mondhatni mindennapossá vált ez a szemlélet. A visszaengedett és még súlygyarapodásra képes halak ezáltal minden évben nagyobb egyedsúlyt érhetnek el, idővel egyre több és nagyobb hallal találkozhatunk tavainkban.
Sok horgász egyesület halad a korral, hiszen a Catch & Release szellemében bevezették a sportjegyet. A megszokott napijegy ellenében, sportjeggyel hal nem vihető el, de pecázni nyugodtan lehet.
Hal vissza engedése pontymatracról
Hal vissza engedése pontymatracról
Hal vissza engedése pontymatracról
Vissza a tartalomhoz